Hjärttårta med mandel och vanilj

En riktig Alla-hjärtans-dags-tårta! Mandelmassa i kakan och vaniljkräm och körsbär inuti. Och grädde på såklart!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

Tårtbotten

  • 120 g smör eller margarin
  • 1 dl mjölk
  • 2 stora ägg
  • 160 g socker (2 dl)
  • 180 g vetemjöl (3 dl)
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g mandelmassa

Vaniljkräm

  • 2 dl fast vaniljkräm, hemmagjord eller färdigköpt.

Körsbär

  • 1 dl körsbärssylt
  • 1 dl naturell färskost
  • 3 dl vispgrädde
  • riven choklad, bär eller chokladhjärtan till dekoration

Gör så här:

Värm ugnen till 175 grader. Smörj en hjärtformad bakform på ca 1,5 liter med smör och stö den med ströbröd eller vetemjöl.

Smält smöret och häll i mjölken. Ställ blandningen så den svalnar.

Vispa samman ägg och socker pösigt, helst med elvisp.

Riv citronskalet fint och blanda ner det i äggblandningen.

Blanda alla torrvarorna i en bunke och rör noga.

Riv mandelmassan grovt.

Rör försiktigt ner torrvarorna varvat med mjölkblandningen i ägg- och sockerblandningen. Mot slutet blanda du ner mandelmassan.
Blanda tills smeten är jämn och häll den i den smorda formen.

Grädda kaka i nedre delen, eller mitten av ugnen i 30-35 minuter. Känn med en provsticka om kakan är färdig i mitten.

Låt nu kakan svalna helt. Jämna till kakan om det behövs och dela sedan i tre lika tjocka bottnar.

Blanda sylt och färsost i en skål och bred på det första lagret. Lägg på nästa botten och täck med vaniljkräm.

Spritsa eller bred ut grädde på tårtan och dekorera med bär, frukt, choklad eller godis. Ställ svalt fram till servering.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Smulpaj

Rabarberpaj med mandeltäcke

Första rabarberpajen för säsongen är den allra godaste. Smaksätt med citron!

smulpaj.se

Buffé

Planera sommarens buffé

Buffé är en avslappnad bjudform som ger mycket valfrihet. Säsong för sparris - vi bjuder på buffévarianter som sparris med parmesan eller parmaskinka!

buffemat.se


Brownies

Chokladrutor med stil

Brownies åt folket! Framförallt brownies med mörk choklad...

Små, chokladstinna kakor kan aldrig bli fel. Brownies kan bakas i en mängd varianter som passar på allt från eftermiddagsfika till bröllop. Gör enkla brownies med solroskärnor eller bakade med muscovadosocker. Eller baka brownies med mandelbotten. Redaktionen faller för nya brownies med mörk choklad. Serverade med grädde eller vaniljglass är de den perfekta efterrätten eller värsta lyxfikan.

 browniesrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...